Dijklander Ziekenhuis Kind & Jeugd, Hoorn

In maart 2017 heeft het Dijklander Ziekenhuis in Hoorn de aanpak van Newjoy concepts gekozen om een upgrade te ontwerpen voor de verpleegafdeling Kind & Jeugd.

 

Onderzoek
Uit onderzoek blijkt dat kinderen beter herstellen in een omgeving die voelt als thuis. Een prikkelende omgeving draagt ook bij aan het welzijn van kinderen en ouders. Met de verbouwing is veel meer speelruimte en daglicht op de afdeling gecreëerd.

 

Kind & Jeugd afdeling
De bestaande afdeling was modern van opzet, maar had behoefte aan meer open speel- en ontmoetingsgebieden, om kinderen te activeren in hun genezingsproces.
Pieter Walraad heeft enkele jaren terug voor het OLVG in Amsterdam een vernieuwend concept bedacht voor de kinderverpleegafdeling, waarin die ideeën in de praktijk zijn gebracht.

De nieuwe speelgebieden voor de kinderafdeling in Hoorn zijn in nauwe samenwerking met gebruikers en professionals ontwikkeld, en de kosten van de verbouwing en inrichting is grotendeels door lokale sponsoring opgebracht.

 

Interactief meubel
Bij binnenkomst worden ouders en kinderen ontvangen bij een speelse ronde balie. Zo zijn er verder een interactieve, draaibare wandkast, een ‘chill’-hoek voor tieners en een plek om gezamenlijk te kunnen eten en activiteiten te doen.

 

Overzichtelijk en functioneel
Alle functionele zaken zijn netjes opgeborgen in een frisgeel volume, zodat de ruimte eromheen open en opgeruimd voelt. De zitbank en pantry zijn er ook in opgenomen. Door een weggewerkte schuifwand kan de eethoek eenvoudig in een ouderkamer worden omgetoverd, als er behoefte is aan een besloten gesprek. Vanuit de windowseats kunnen kinderen naar de centrale hal en de binnentuin kijken.

 

Verderop de afdeling zijn naast een nieuwe, toegankelijker teampost ook meer zit- en speelgelegenheden ontworpen. Zelfs een groot, rond aquarium met echte tropische vissen siert het knooppunt van de afdeling.

Categorie
Gezondheidszorg, Interieur