LUMC Onderzoeksgebouw Leiden

 

Het toonaangevende Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) richt zich op onderzoek-, onderwijs en patiëntenzorg met een wetenschappelijke oriëntatie. Hiervoor is een stedenbouwkundig plan gemaakt met het ensemble van Onderzoek en Onderwijsgebouw. Onderzoek loopt uiteen van toegepast klinisch onderzoek tot fundamenteel bèta medisch onderzoek.

 

High-tech architectuur

Dit high-tech gebouw kent een slimme stapeling van functies. De onderdelen zijn duidelijk afleesbaar van de buitengevel. Het fundament wordt gevormd door het massieve half-verzonken volume waarin zich de snijzalen met hun werkplaatsen bevinden. Op de bel-etage bevinden zich naast de toegangen ook de overige openbare functies als onderwijsruimten, vergaderruimten en het restaurant. Vanaf deze verhoogde transparante plint is er ruim uitzicht over de campus. De zes daarop gestapelde verdiepingen huisvesten biomedische, biochemische en biofysische laboratoria. Deze verdiepingen met hun zonwering geven het gebouw zijn industriële karakter. Het proefdiercentrum vormt de kroon van het gebouw dat boven op het gebouw lijkt te zweven.

 

Heldere structuur

Het hele gebouw heeft dezelfde hoofdstructuur. Deze is bedacht vanuit de specifieke onderzoek en onderwijsfuncties. Door de labunits als bouwsteen te gebruiken is een helder en flexibel gebouw structuur ontstaan. Toch heeft elke functie zijn eigen specifieke indeling en logistieke stroom. Door deze structuur verticaal op te delen worden de bijzondere eisen aan toegankelijkheid van de afdeling direct opgelost.

 

Samenwerking en kennisdeling

Op deze overgangen bevinden zich vides en daglicht voor gezamenlijk gebruik. Dit is ook de plek om te vergaderen, koffie te drinken en dé plekken voor samenwerking en kennisdeling. Aan de buitenzijde verbinden de trappenhuizen zichtbaar alle gebouwlagen van dit topwetenschappelijk instituut. Ze maken zo deze belangrijke verbindingen zichtbaar.

 

Pieter Walraad werkte bij EGM architecten als projectarchitect van het LUMC Onderzoeksgebouw.

Categorie
Architectuur, Research, Stedenbouw