Duurzaam woonhuis en  praktijk Woerden

 

Vanuit de wens van de opgever om duurzaam te (ver)bouwen is op basis van expertise gekozen voor Newjoy Concepts. De opgave bestaat uit twee delen, de renovatie en uitbreiding van het woonhuis en de verbouw van schuur tot zelfvoorzienende praktijk.

 

Ontwerp
De oude wanden van de schuur zijn gebruikt als basis voor deze nieuwe praktijkruimte. Het geheel is één open ruimte met een puntdak, dat van binnenuit volledig zichtbaar is. Aan de tuinkant ligt het kantoor en aan de voorkant de spreekruimte. De kopse kant van de spreekruimte is helemaal van glas tot in de nok. Hierdoor krijgt dit toch beperkte volume het gevoel van ruimte.

 

Energie-neutraal
De bestaande wanden van de voormalige schuur zijn voorzien van na-isolatie om een zo hoog mogelijke isolatiewaarde te bereiken. Deze nieuwe praktijkruimte is energie-neutraal en voorzien van zonnepanelen en een eigen bodem-warmtepomp. In het vrijstaande blok midden in de ruimte zijn alle onderdelen opgenomen waarvoor installaties nodig zijn zoals keuken, toilet, douche en technische installaties.

 

Doordacht
Het ontwerp heeft als eindfunctie een praktijk met spreekruimte en kantoor. Onderdeel van de ontwerp opgave was dat tijdens de verbouwing van het woonhuis de opdrachtgever kon wonen in reeds gerealiseerde praktijkruimte. Zo was een kant slaapkamer en de andere woonkamer. Alle noodzakelijke functies zitten in het compacte blok voor de praktijkruimte. Het resultaat is een vrijstaand zelfvoorzienend bouwvolume in de tuin.

Categorie
Architectuur, Conceptontwikkeling, Interieur