De twee regionale ziekenhuizen uit Vlaardingen en Schiedam zijn in 2008 samengevoegd. Samen in één nieuw ziekenhuis waar de menselijke schaal, een vriendelijke sfeer en uitstraling de belangrijkste kernwaarden zijn. Het Franciscus Vlietland.
Inpassing in het landschap
Dit nieuwe ziekenhuis past goed in de omgeving doordat het gebouw beperkt is in hoogte. De gevel is opgebouwd uit een plint, een middeldeel en een kroon. Het gebouw ligt als een uitgevouwen duimstok in het landschap. Door deze vorm voelt dit ziekenhuis vriendelijk aan. De buiten- en de binnen gevels hebben elk hun eigen karakter. De keramische tegels geven de buitengevels een stedelijk karakter. De binnen gevels hebben pastelkleurige banen en voelen daardoor natuurlijk aan.
Binnentuin
Door de vorm van het gebouw ontstaat een mooie binnentuin. De glazen centrale hal die de vleugels van het ziekenhuis met elkaar verbindt, verdeelt de tuin in tweeën. Hierdoor zijn het prettige, intieme ruimtes. Vanuit de centrale hal en wachtruimtes is een prachtig uitzicht op de tuinen.
Heldere structuur
Er is een duidelijke lineaire route in het gebouw. Door de beperkte breedte van het ziekenhuis en de verdiepingshoge ramen, komt het overvloedig daglicht tot diep in de gangen en wachtruimten. Hierdoor kunnen patiënten, bezoekers en medewerkers zich nog beter oriënteren in het gebouw.
Het beperkt aantal verdiepingen en de techniek op het dak zorgt ervoor dat het gebouw flexibel is. De technische infrastructuur kan eenvoudig worden aangepast, zo kunnen afdelingen groeien, krimpen of verplaatst worden zonder grootschalige verbouwingen.
Healing Environment
Het concept van Healing Environment is uitgewerkt in schaal, beleving en materialisatie van het ziekenhuis. Landschap, gebouw, interieur en techniek zijn een onlosmakelijk geheel geworden en leveren een aangenaam, prettig en menselijk ziekenhuis op.
Pieter Walraad werkte bij EGM architecten als projectarchitect van het Franciscus Vlietland.