LUMC Onderwijsgebouw Leiden

 

Het toonaangevende Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) richt zich op onderzoek-, onderwijs en patiëntenzorg met een wetenschappelijke oriëntatie. Hiervoor is een stedenbouwkundig plan gemaakt met het ensemble van Onderzoek en Onderwijsgebouw. Onderzoek loopt uiteen van toegepast klinisch onderzoek tot fundamenteel bètamedisch onderzoek.

 

Anatomische gebouw

Het Anatomisch Museum is hét belangrijkste onderdeel van dit onderwijsgebouw. Dit bevind zich op de begane grond en vormt het hart van dit gebouw. Hier worden de vele (oude) anatomische preparaten, skeletten en afbeeldingen van de unieke collectie tentoongesteld. Deze collectie is te bewonderen in vitrines die geïnspireerd zijn op de historische preparatenkasten.

 

Glazen huid

Dit gebouw heeft negen bouwlagen voor verschillende werkgroepen. Dit gebouw is ontworpen als een lichaam ín een preparatenkast. De transparante tweede-huid gevel beschermd het lichaam tegen weersinvloeden en functioneert als regenscherm en geluidsbuffer. Binnen deze huid zijn de belangrijkste onderdelen van het lichaam als afzonderlijke organen vormgegeven. Zo is het houten volume het museum, het betonkleurige volume het onderwijscentrum en is de goud-koperen massa de grootste college- en conferentiezaal van de faculteit.

 

Zichtbaar en transparant

De entreehal is hoog, licht, open en gericht op de campus. De hal is gevuld met kleine rode volumes met publieksfuncties, zoals balies en garderobe. De hal sluit aan op een centrale vide die door het hele gebouw omhoog loopt. Deze vide verbindt visueel alle verdiepingen binnen het gebouw. Deze ruimte geeft licht en lucht aan het gebouw. Hierdoor toont het gebouw zowel overdag als ’s nachts zijn ingewanden aan zijn omgeving.

 

Pieter Walraad werkte bij EGM architecten als projectarchitect van het LUMC Onderwijsgebouw.

Categorie
Architectuur, Onderwijs, Stedenbouw