Gipskamer, OLVG, locatie Oost Amsterdam

 

In de gipskamer behandelen gipsmeesters aandoeningen aan het steun- en bewegingsapparaat van patiënten. Letsel aan het skelet, botten, gewrichten met kapsels en banden maar ook aan de weke delen zoals huid, spieren, pezen, ruggenmerg en zenuwen. Gipsmeesters (im)mobiliseren de aandoening of het letsel om patiënten te helpen bij de behandeling en genezing.

 

Renovatie gipskamer

De gipskamer van OLVG, locatie Oost was niet meer up-to-date en toe aan vervanging. Het uitgangspunt voor de renovatie: binnen de bestaande locatie en ruimte een nieuwe ontwerp te maken. Samen met de medewerkers is een nieuwe indeling bedacht voor de gipskamer en de back office. Er zijn zes nieuwe behandelplaatsen gemaakt die in een grote open ruimte staan. Voor meer privacy is tussen de behandelplekken een houten meubel met glaswand geplaatst. Dit meubel is ook een goede plaats om de ‘wayfinding’ op aan te geven. Het is patiënten meteen duidelijk bij welke plek ze behandelt gaan worden.

 

Multifunctioneel wandelement

De ruimte is zo ingericht zodat de focus ligt op het prominent aanwezige multifunctionele wandelement. Deze staat tussen de behandelruimte en de back office en zorgt voor afleiding van het technische karakter van de gipskamer. Het wandelement heeft aan beide kanten nissen. Aan de kant van de patiënt zijn de nissen afgewerkt met een kleurrijk mozaïek patroon. De ene nis is een wachtplek, in de andere zit een wasbak waar de patiënt zijn handen kan wassen. Aan de andere kant van het wandelement, de kant van de back office, zijn rustige en harmonieuze kleuren gebruikt. Met plaats voor een werkplekken die zicht hebben op de gipskamer en een panty voor de medewerkers. Door de gebruikte materialen en kleuren van het multifunctionele wandmeubel en de gipskamer ontstaat een vriendelijke en rustgevende sfeer. Bedoelt om patiënten zoveel mogelijk op hun gemak te stellen.

 

OLVG

OLVG is het stadsziekenhuis van Groot-Amsterdam. Dit toonaangevende en bijzondere ziekenhuis is al anderhalve eeuw verweven met de stad. OLVG is ontstaan uit de fusie van het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis en het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis in juni 2015. Het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis is de hoofdlocatie OLVG, locatie Oost en het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis is de hoofdlocatie OLVG, locatie West. Er is ook nog een nevenvestiging OLVG, locatie Spuistraat. Op deze locaties wordt zorg geboden aan alle inwoners van de stad. Daarnaast worden specialistische en complexe behandelingen uitgevoerd voor de mensen uit de regio.

 

NewJoy concepts is als architect al jaren betrokken bij OLVG en heeft ontworpen en gewerkt aan AGW kantoren, Poliklinische apotheek, Bloedafname, Personeelsrestaurant, Gipskamer, Anna Paviljoen, Centrale hal, Cardiologie, Masterplan en Onco-gym.

Categorie
Gezondheidszorg, Interieur